zaterdag 18 juni 2011

Hoe word ik een held?

Helden worden niet geboren, maar gemaakt. Het is een veelgehoorde uitspraak die zoiets betekent als: In iedereen schuilt een held, maar de situatie moet zich wel voordoen. Want hoe word je een oorlogsheld als jou land het geluk heeft om nooit in een oorlog verzeilt te raken? Hoe red je zonder eerst aan jezelf te denken iemand van de verdrinkingsdood als iedereen die ter water raakt kan zwemmen? Of hoe red je iemand uit een brandend huis als er maar geen brand uitbreekt? (Gek genoeg ben je weer géén held als je eerst de brand zelf hebt aangestoken)

Dus hoe wordt je eigenlijk een echte held als die situatie zich niet vanzelf voordoet? Je kan moeilijk een willekeurige peuter in de dichtsbijzijnde sloot duwen of de oorlog verklaren aan een ander land. Tenzij je de minister-president of koning(in) bent, maar dat lijkt me een meerjarenplan waaraan nog redelijk wat haken en ogen zitten.

Gelukkig is er ook nog zoiets als de 'sociale' held. Dat zijn mensen die grote veranderingen teweegbrengen. Mooi, die lucifers kunnen we dus weer wegstoppen. Het enige dat we nu nog hoeven te doen is ergens een mening over te hebben en die uit te dragen. Het liefst ten koste van je eigen comfort, dat doet het altijd goed bij het grote publiek. Kweek sympathie voor jou goede zaak en vergeet vooral niet om bescheiden te blijven. Onthoud: Een echte held zal altijd ontkennen dat hij een held is. Ja, waar doe je het eigenlijk voor hè?

Maar goed, geen inspiratie voor een mening? Of krijgt jou goede zaak geen voet aan de grond? Geen nood, je kan altijd nog kinderen nemen. Dan ben je toch al snel een jaar of tien iemands grootste held.

1 opmerking: